Tevékenységek

- környzetvédelmi tanácsadás

- környezetvédelmi jogsegélyszolgálat

- zöld információs pont működtetése

- szakmai rendezvények, háttérbeszélgetések szervezése

- környezetvédelmi akciókon való részvétel

- szakmai továbbképzések szervezése

 

Konkrét projektek:

 

Az Öko Urbana Egyesület  NEA-UN-14-SZ-1281. számú „Fenntartható kerület”  című projektjének weboldala.

 

Az Öko Urbana Egyesület NEA-UN-13-SZ-0992. számú, "Duna, mint megélt tér" című projektjének weboldala

 

A „Szociális városrehabilitáció Ferencvárosban, József Attila terv I. ütem” című városrehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalap felhasználásával megvalósult „Kultúrkör (Keresztény egyházi év – kör a Gát utcában)" című mini projekt.

Elsősorban a célterületen élő (lehetőleg fiatal, a Gát utcai templomhoz kötődő) személy bevonásával, egyedi naptár elkészítésére került sor. A naptárhoz kapcsolódóan a készítők számára a Gát utcai templomról néhány történeti adat ismertetése, valamint a készítők számára a keresztény kultúrkörből, az adott hónaphoz tartozó szokások, szimbólumok, képek ismertetése is megvalósult. 

További projektelemek: A Gát utcai Kaníziusz Szent Péter templomban tartott miséknek az adott hónaphoz tartozó meghatározó gondolatainak ismertetése, - értelmezése. A Gát utcai templom részleteinek fotóiból, a hónaphoz tartozó képekből, a megadott idézetekkel, a készítők fotóival, az adott hónap JAT-os és templomi eseményeivel ellátott közösségi naptár elkészítése.

A naptár meghívóként szolgál a későbbiekben, a Gát utcai templomban létrehozott új cigánypasztorációs központ programjaira, és tájékoztatást nyújt a többi JAT eseményről, valamint ismeretterjesztő és identitás erősítő- közösség építő szerepű.

A naptár kiegészítéseként bővíthető közösségi énekeskönyv elkészítése, a havonta 1 alkalommal tartott roma misék résztvevői- főként gyerekek számára.

"Házról Házra (környezettudatosság és hagyományőrzés a Gát utcában és környékén)" című projekt
2014. január – február
 
Rövid leírás: 
Elsősorban a Gát utcában található házak lakói közül néhány kreatív (lehetőleg fiatal) személy bevonásával, egyedi mázas kerámia házszámtábla elkészítése, kihelyezése (ki-ki a saját házára). A készülő táblákhoz kapcsolódóan a készítők számára az épületekről néhány történeti adat ismertetése. Az elkészült házszámtáblák fotóival, és a készítők portréjának felhasználásával színes (nagyjából képeslap méretű) – a házak történetéből szemezgető - kártyákból álló ismeretterjesztő, projekt-népszerűsítő kiadvány elkészítése. A házszámtáblák ünnepélyes kihelyezésekor (amelyik ház kéri) hagyományőrző házszentelés
Az alábbi támogatható tevékenységeket érinti:
- az érintett lakosság bevonását célzó akció (a lakók maguk készítik a házszámtáblájukat)
- közösségfejlesztés és a szabadidő értelmes eltöltése (maga a kézműves foglalkozás, és a későbbiekben kihelyezett házszámok által közvetített összetartozás-érzés, kreatív szabadidő eltöltés)
- helyi környezettudatosság elterjesztését segítő tájékoztatási szemléletformálási akció 
- hagyományőrző program
- 3 db hétvégi program 
 
Tevékenység 1: közösségi alkotónap 1. Közösségi kézműves foglalkozás - agyagozás. (A házszámtáblák formájának elkészítése a képzőművész pedagógusok segítségével, kiegészítve az érintet házak történetének rövid ismertetésével. )
 


Elérhetőség

Öko Urbana Egyesület

Szervezeti nyilvántartási szám: 01-02-0013190
Adószám: 18267794-1-13
Statisztikai számjel: 18267794-9499-529-01