2021.08.19 09:55

Nagy Ipoly-takarítás

Augusztus második hétvégéjén jelentős határon átnyúló együttműködésként került megrendezésre az Ipoly folyó takarítása, melyhez az Öko Urbana Egyesület is csatlakozott. A határfolyó megtisztítását célzó kezdeményezésen számos felvidéki település és civil szervezetek önkéntesei vettek részt.

Környezetünk megóvása mindannyiunk számára fontos ügy. Két civil szervezet, a Pro Civitate Dei Egyesület és a Duna–Ipoly Sportegyesület kezdeményezte az Ipoly folyó megtisztítását önkéntesek bevonásával az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól.

A határ mindkét oldalán fekvő Ipoly menti települések önkormányzatainak közreműködésével megvalósuló esemény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság államfője volt.

A háromnapos, evezőscsapatok, valamint hulladékgazdálkodási és vízgazdálkodási vállalatok segítségével, a Magyar Országos Horgász Szövetség közreműködésével, a területileg illetékes megyei és települési önkormányzatok támogatásával megvalósuló kezdeményezés jó példája a napjainkban egyre fontosabbá váló, teremtett világunk megóvásáért felelősséggel cselekvő szemléletnek és egy jó ügy érdekében való közösségi cselekvésnek is, hiszen az Ipoly nem elválasztja, hanem összeköti a két partján élő embereket.

A Nagy Ipoly-takarításra 2021. augusztus 13–15. között, az Ipoly napjától Nagyboldogasszony napjáig terjedő hétvégén került sor.

A kezdeményezésnek köszönhetően idén lehetőség adódott Ipoly napjának méltó megünneplésére az Ipoly folyón.

A kezdeményezés célja a folyó és partszakasz emberi erővel történő megtisztítása volt az összegyűlt hulladéktól az Ipolygalsa és Szob közötti közel 175 km hosszú szakaszon.

—————

Vissza


Elérhetőség

Öko Urbana Egyesület

Szervezeti nyilvántartási szám: 01-02-0013190
Adószám: 18267794-1-13
Statisztikai számjel: 18267794-9499-529-01