2018.02.07 14:30

Milyen az élhető jövő jelene? - 2018. február 19. - 2018. május 28.

Az Öko Urbana Egyesülettel, a Magyar Szociológiai Társaság Holisztikus Ökológiai Szakosztállyal, valamint az MTA Könyvtár és Információs Központtal közösen szervezett Milyen az élhető jövő jelene? című 4 alkalmas előadás-sorozat során a gyüttmentek, vidékre költözők, ökológiai rendszerváltók létkérdéseivel foglalkoznak. A Változó világ fórumsorozat IV. félévének „házigazdája” a Mindenegyüttmegy Egyesület csapata, a Gyüttment Fesztivál szervezői. A gyüttment szóhoz nincs szócikk a wikipédián. Fura. De talán a sors rendelte így - mert ha lenne, át kellene írjuk, hisz a pejoratív jelentésű szó lassan a remény szimbólumává kezdi kinőni magát. De miért is?

 

Néhány vidékre szakadt, álmodozó idealistáról lenne szó? Ha így van, aligha volna miben reménykednünk. Mindent összevetve elmondható, hogy kezdenek felsejleni egy párhuzamos társadalom körvonalai. Ennek a társadalomnak van mondanivalója, ha úgy tetszik, különvéleménye oktatásról és tudományról, művészetről és iparról, döntéshozatalról és önrendelkezésről, közlekedésről és közeledésről, gazdaságról és gazdagságról.

Létező kezdeményezések mentén szerveződünk, egymást segítve egy élhető jövőn dolgozunk. Ezúttal egy négyrészes előadás-sorozatra invitálunk benneteket, amely találkozási pontként, kapuként szolgál ehhez a világhoz.

Milyen tágabb folyamatokba ágyazódik a munkánk?

Milyen kihívások várják azt, aki váltásra adja a fejét?

Mik a kulcskérdései? Milyen konkrét kezdeményezéseket ismerünk idehaza, és ezekben nagyjából mi a helyzet?

 

Gyertek, kapcsolódjatok!

 

A február 19-én kezdődő sorozat első előadója Lányi András, író, filozófus, előadásának címe: Gyüttmentek az ökológiai rendszerváltozás folyamatában

A hír, hogy nagy a baj, meglepően gyorsan elterjedt az elmúlt 40 évben az Atlanti-óceán két partján. Mégis úgy tűnik, a globális rendszer a mai logikája szerint nem képes időben lekövetni ezt a gyors változást. Újfajta gondolkodásmódra van szükség. Lester R. Brown szerint három nemzedékre van szükség ahhoz, hogy egy szellemi változás széles körben elterjedjen a világban és cselekvésbe forduljon. Nincs ennyi időnk, ezért alapjaiban újfajta cselekvésen kell keresztülvezetnie az utunknak. Számtalan irányból megvizsgálhatjuk, hogy kik lehetnek élharcosai, mozgatórugói egy ilyen változásnak. A társadalomtudósok rendre arra jutnak, hogy a városi és vidéki öko-logikus kisközösségek képesek erre - újjáépítve a társadalom alapjait hagyományosan jelentő kisközösségi hálót. Ezért e kezdeményezések léte, úttörő munkája, összekapcsolódásaik nélkülözhetetlenek az ökológiai rendszerváltozás folyamatában.

A ~20 perces előadás után Tuba Mátétól (humánökológus, MEGY Egyesület) hallhatunk vita- és beszélgetésindító gondolatokat, majd finomságokkal és közös zenéléssel várják a vendégeket a szervezők. (Hozd magaddal hangszered és csatlakozz!:))

 

Kérjük, részvételi szándékát az alábbi linken keresztül regisztrálja: https://goo.gl/forms/ZLwJUJTdHxiiwVbx1

 

Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ (Budapest Arany János u. 1.)

Kapunyitás: 17 órakor Az előadás 17.30-kor kezdődik, utána beszélgetés az előadóval, majd büféasztal mellett kötetlen együttlét és közös zenélés 19.45-ig.

 

A sorozat további programjai:

Március 19. Megszoksz vagy megszöksz? - kihívások a vidéki életben

Április 16. Vidékre költözéssel megtalálhatjuk a valódi közösségünket? Mi lehet a kulcsa a sikeres közösségi kezdeményezésnek? Előadó: Vágvölgyi Gusztáv Pabló

Május 28. Kapcsolódj! Közösségi kezdeményezések terepasztala

—————

Vissza


Elérhetőség

Öko Urbana Egyesület

Szervezeti nyilvántartási szám: 01-02-0013190
Adószám: 18267794-1-13
Statisztikai számjel: 18267794-9499-529-01