2015.09.25 21:53

Klímaparadoxonok. Lehet-e harmónia természet és társadalom között?

A Jezsuita Roma Szakkollégium és az Öko Urbana Egyesület a NEA-MA-15-SZ-0651. sz. projekt keretében közös szemináriumsorozatot hirdet, melynek kiemelt témája a környezeti fenntarthatóság kérdése , valamint a decemberi párizsi klímacsúcs.

 

Az első előadás címe:

Klímaparadoxonok. Lehet-e harmónia természet és társadalom között? 

Előadó: 
Antal Z. László
tudományos főmunkatárs, 
MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont 
Szociológiai Intézet

 

Időpont:
2015. november 26. (csütörtök) 19h
 
Helyszín: 
Jezsuita Roma Szakkollégium
Budapest, XIX. kerület, Hunyadi utca 2-4. 
 
Az előadás rövid bemutatása:
Az előadáson és azt követő beszélgetés során arra kérdésre keressük a választ, hogy a fejlett ipari országok miért nem tudják megvalósítani azokat a célokat, amelyeket a saját biztonságuk és jövőjük szempontjából a klímaváltozás és más ökológiai változások miatt annyira fontosnak tartanak.

Mivel egy társadalom csak akkor maradhat fent, ha képes arra, hogy elkerülje a létét és a jövőjét fenyegető veszélyeket, fontos szociológiai kérdés, hogy a modern társadalmak miért nem tudják elkerülni azokat a veszélyeket, amelynek kockázatait nagyon is jól ismerik

Antal Z. László a Klímaparadoxonok című könyvében több éves kutatások eredményei alapján azt a következtetést fogalmazza meg, hogy akkor találhatunk megoldást a klímaparadoxonra, és akkor tudjuk kialakítani a természet és a társadalom közötti összhangot, ha a holisztikus megközelítésben keressük a megoldást. „Ez alatt azt értem, hogy érdemi változások akkor érhetők el, ha ebben a tudományos megközelítések mellett a művészetek és a vallások is meghatározó szerepet töltenek be, hiszen ezek nélkül az ökotudatos társadalmi értékek és normák nem alakulhatnak ki és nem erősödhetnek meg. A könyvben ezért szerepel minden egyes fejezet előtt egy vers, amely azt mutatja be, hogy a költők hogy segítenek nekünk abban, hogy a társadalom és a természet közötti különleges kapcsolatot minél jobban megéljük és megértsük.
 
Információ: okourbana@gmail.com
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
Öko Urbana Egyesület
Jezsuita Roma Szakkollégium
 
A rendezvény fő támogatója:
 

 

—————

Vissza


Elérhetőség

Öko Urbana Egyesület

Szervezeti nyilvántartási szám: 01-02-0013190
Adószám: 18267794-1-13
Statisztikai számjel: 18267794-9499-529-01