2016.02.14 15:19

Gratuláció Áder János köztársasági elnöknek

Az Öko Urbana Egyesület üdvözli, hogy Áder János meghívást kapott az ENSZ Vízügyi Elnöki Testületébe. A meghívás rangos nemzetközi elismerése a magyar köztársasági elnök eddigi környezetvédelmi tevékenységének.

Napjainkban minden második ember városokban él, és a létszám soha nem látott ütemben nő, miközben a városi lakosság alapvető higiéniai, vízellátási és szennyvízkezelési problémái a legtöbb helyen nincsenek megoldva.

Komoly kihívásokat támaszt a vízellátással szemben, hogy negyven éven belül akár meg is duplázódhat a világon a városi lakosság létszáma.

Európában jelentős mértékű vízhiány eddig csak a mediterrán országokban fordult elő, de még sokan emlékezhetnek arra, hogy 2008-ban Barcelonába hajókkal kellett szállítani ivóvizet a hosszan tartó aszály miatt.

A vízellátás mennyiségi problémáival a Kárpát-medencében a közeljövőben legfeljebb csak időszakosan kell majd szembenézni, de a megfelelő vízminőség biztosítása már számos esetben gondot jelenthet. A szélsőséges csapadékviszonyok ugyanakkor szinte bármelyik évszakban előidézhetnek rendkívüli víztöbbletet vagy vízhiányt.

Minden kis- és nagyvárosban, és valamennyi lakott településen számtalan lehetőség van a takarékos vízhasználatra a közterületeken éppúgy, mint a háztartásokban.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a tiszta és a megfelelő mennyiségű ivóvíz nem magától értetődő adottság, hanem olyan érték, melyet minden társadalmi szereplőnek egyaránt meg kell becsülnie.

 

—————

Vissza


Elérhetőség

Öko Urbana Egyesület

Szervezeti nyilvántartási szám: 01-02-0013190
Adószám: 18267794-1-13
Statisztikai számjel: 18267794-9499-529-01