2017.02.13 07:53

A sokoldalú Nap

Az Öko Urbana Egyesület és szakmai partnerei 2017. I. félévi előadássorozatának programja:

A múlt évben jelent meg „A Nap szerepe a társadalom életében” című könyv az Argumentum Kiadó gondozásában, amelyben különböző szakterületek képviselő (napfizikus, csillagász, meteorológus, orvos, antropológus, művészettörténész, zeneszerző, geográfus és szociológus) írtak tanulmányokat a Napról. Ebben az évben – a könyv folytatásaként, már a következő Napról szóló könyv megírására készülve – arra teszünk kísérletet, hogy a különböző szakterületek közötti párbeszéd segítségével egységes egész képet alakítsunk ki a Napról. A kötetben megjelent hat tanulmányról mondják el a véleményüket a szerzőtársak, felkért szakemberek és mindazok, akik elfogadják meghívásunkat erre a beszélgetéssorozatra. Feltételezésünk, hogy a szakterületek közötti határok átjárhatóvá tételével, és a „sokoldalú Napról” szóló tudásunk szintetizálásával megismerhetjük a Napban azt, ami kortól, kultúráktól és szakterületektől függetlenül mindig ugyanaz.

 

Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ Konferenciaterme
(Budapest V. ker., Arany János utca 1. II. emelet)

A programok minden este 17.30-kor kezdődnek és 19.30-ig tartanak.

 

A program:

 

Február 28. A Héliosz elmélet

Párbeszéd Grandpierre Attila (napfizikus): Héliosz elmélet: a naptevékenység és jelentősége életünkben című tanulmányáról.

Felkért hozzászólók: Tóth Zoltán (meteorológus, csillagász), Béres Tamás (egyetemi tanár, Evangélikus Hittudományi Egyetem) és Antal Z. László (szociológus)  

Március 28. A Nap éltető és pusztító ereje

Párbeszéd Dr. Páldy Anna (orvos): A Nap gyógyító és káros hatásai és Tóth Róbert (meteorológus): Egy eredményes válasz az erős napsugárzás kockázatainak csökkentésére: a Montreali Jegyzőkönyv című tanulmányairól.

Felkért hozzászólók: Tóth Róbert és Grandpierre Attila az első tanulmányhoz, Páldy Anna és Antal Z. László a második tanulmányhoz.


Április 25. A Nap fénye és melege

Párbeszéd Tóth Zoltán: A Napból érkező sugárzások hatása a Földre és Munkácsy Béla (a földtudományok doktora)  – Harmat Ádám (geográfus): Napjaink forradalmi változásai a napenergia hasznosításában avagy gyökeres fordulat az áramtermelésben című tanulmányairól

Felkért hozzászólók: Grandpierre Attila és Tóth Róbert az első tanulmányhoz, Tóth Zoltán és Antal Z. László a második tanulmányhoz


Május 23. A Nap változó szerepe a társadalmak életében

Párbeszéd Antal Z. László: A Nap változó szerepe a társadalmak életében című tanulmányáról

Felkért hozzászólók: Páldy Anna és Munkácsy Béla

A „sokoldalú Napról” szóló tudásunk szintetizálása (Az előadássorozatban eddig elhangzott gondolatok összegzése)

Június 20.  A Nap keresztény és buddhista szemlélete

Pressing Lajos (pszichológus, buddhista tanító): Napszimbolika a buddhista tantrákban

Béres Tamás: A Nap szerepe keresztény tanításokban 

—————

Vissza


Elérhetőség

Öko Urbana Egyesület

Szervezeti nyilvántartási szám: 01-02-0013190
Adószám: 18267794-1-13
Statisztikai számjel: 18267794-9499-529-01